Počítejte s námi 1

27.09.2018 08:56

Zkusili jste se někdy zorientovat v rozpočtu města? Možná jste to rychle vzdali a není se co divit. Vyznat se v té změti čísel není nijak snadné. Zvláště, když netušíte, na jakých principech rozpočet funguje.

Tak se na to základní pojďme zkusit podívat společně. Základy jsou vlastně velmi podobné rodinnému rozpočtu (jen mají ta čísla na konci víc nul). Máte nějaké příjmy, které jsou větší nebo menší a podle toho si můžete buď vyskakovat, nebo se raději pěkně držíte při zemi. Pak máte občas nějaké dluhy, které vám z těch příjmů ukrajují. Někdy i nepěkně. No a na druhé straně rodinného rozpočtu stojí výdaje. Některé jsou pravidelné, můžeme si představit třeba nájemné, energie, platby za obědy dětí ve školní jídelně. Jiné jsou občasné a další nám zlepšují životní podmínky na dlouhou dobu. K těm můžeme počítat třeba to, že si na zahradě postavíme pěkný bazén. Je to zatím jasné? Určitě jo. Příjmy, výdaje…i městský rozpočet funguje na stejných principech, jako ten váš.

II Základní příjmy městského rozpočtu

Jak je to tedy třeba s příjmy? Město nebere nikde plat, ale získává finance z daní. Ať už prostřednictvím státu nebo výběrem některých místních, třeba z daně z nemovitosti. Jestli vás zajímá, jak takový příjem vypadá v Kroměříži, podívejte se na graf. Dobře vám ukáže příjmy poskládané pěkně od roku 2011 do roku 2017. Rok 2018 ještě ani zdaleka nekončí a tak ho z našich ukázek musíme vynechat. I letmý pohled stačí k tomu, aby nám bylo jasné, že příjmy města utěšeně stoupají. Za sedm let ten nárůst udělal rozdíl více než 100 milionů korun. Což je skvělé. 

 

A abychom mřížku grafu pořádně využili, je v jeho spodní části ještě čára, která ukazuje, jak je to s městskými dluhy. Jejich každoroční platby klesly za 7 let ze zhruba 43 milionů na asi 2 miliony. Splátky tedy klesly o víc než 40 milionů. To je skvělý výsledek, který říká, že městský rozpočet je zdravý, stoupá a příjmy umožňují nedržet se při zemi a tak trošku si povyskočit.

Ono je to s těmi příjmy samozřejmě složitější. Ale dá se říci, že pro začátek to takto postačí. Zajímá vás, jaké má tedy město příjmy (z daní) když od nich odečteme splátky dluhů? Křivka v letech pěkně stoupá a postupně se vyšplhá o krásných 150 milionů výš rozdílu mezi lety 2011 a 2017. Podívejte se na graf. Vypadá to skvěle, že?

 

 

 

 

 

 

 

Není to zas tak složité, že? Pokud jste u povídání o příjmech vydrželi, jsme rádi. Přístí díl tohoto rozpočtového miniseriálu bude o výdajích. 

 

Poznámka o zdrojích - to kdybyste si chtěli výpočty ověřit

Pro analýzu byly využity dostupné dokumenty „Závěrečný účet města“ z let 2013 – 2017. Data byla doplněna s použitím rozpočtů zveřejněných na webu v jejich posledních (prosincových) verzích v každém roce, mohou tedy být v letech 2011 – 2015 mírně nepřesná. V letech 2016 a 2017 už byly zveřejněny a tedy i využity závěrečné rozbory uzavřených rozpočtů. Dotované akce jsou zařazeny v roce jejich realizace, nikoliv v roce, kdy proběhl příslušný transfer.