Stromy ve městě nemohou umírat vstoje

29.05.2012 09:20

Citlivě vnímám  a chápu vlnu protestů, která se zvedla v souvislosti s informací o projektu revitalizace zeleně ve městě. Vždyť lidé a stromy tady žijí po generace společně a ani mně v žádném případě není lhostejná budoucnost tohoto soužití. Zájem, který tento projekt vzbudil v Kroměřížanech dává jasný signál, že lhostejní k zeleni nejsou ani obyvatelé tohoto města.

Ve městě je život stromů složitější než ve volné přírodě. Žijí a mnohdy i živoří ve společnosti dospělých, dětí a psů. Velmi mě překvapila informace od  specialistů - dendrologů, že právě psi svým značkováním velice negativně ovlivňují zdraví stromů ve městech. Kořenové systémy stromů jsou nezřídka zatěžovány budováním infrastruktury (chodníky, cesty, pokládáním kabelů, sítí, aj.) a ani zimní údržba a solení chodníků zeleni příliš neprospívá. Nezapomínám na vandaly, kteří mnohde zkoušejí pružnost a pevnost kmenů i větví. Kořenové systémy oslabují, uvolňují se, nejsou dostatečně vyživovány a strom odchází tiše. Mnohdy si toho ani nestihneme všimnout my – kteří ho vnímáme srdcem.

Je dobré, že existují odborníci, kteří stromy sledují, monitorují a snaží se nacházet optimální řešení. Náš kroměřížský projekt revitalizace zeleně bude rozložen do 4 vegetačních období. Zahrnuje stovky ošetřených stromů, nových výsadeb ale i nepopulární, leč nutné kácení stromů starých a nemocných. Projekt byl pečlivě zpracován zahradními architekty, posouzen dendrology, problematické lokality znovu zváženy, některá rozhodnutí byla přehodnocena. Aktuální podobě projektu věřím a věřím i tomu, že občané Kroměříže budou s výsledkem spokojeni. Stejně tak si uvědomuji, že budou vždy existovat jak odpůrci tohoto projektu , tak i lidé, které o správné cestě této formy revitalizace zeleně v Kroměříži přesvědčí až čas.

 

Fotogalerie: Stromy ve městě nemohou umírat vstoje