Vzpomínka na letní Rumunsko 2013

28.08.2013 23:07

 

Vzpomínka na letní Rumunsko 2013

 

Města jsou jednotky stejně živé a komunikující jako lidé v nich žijící a mají tu krásnou schopnost navazovat přátelství a spolupráci. A mohou být vzdálena třeba hezkých pár stovek kilometrů jako to naše partnerské město v Rumunsku – Ramnicu Valcha. Město pětkrát větší než Kroměříž, významné průmyslové a kulturní centrum rozložené na pravém břehu řeky Olt. A také místo, kde poprvé v půli dvacátého století zazněla dnešní rumunská hymna. Město Ramnicu Valcha si tento významný moment každoročně připomíná a letos při 65. výročí byli pozváni také hosté, mezi nimi i zástupci z partnerského města Kroměříž.

 

Okolnosti to tak chtěly, že oficiálně jsme město zastupovaly dvě ženy. To bylo pro rumunské hostitele velmi neobvyklé a tento „nestandardní“ prvek náležitě ocenili galantní péčí a snahou snést nám málem kus modrého z nebe nad svým malebným městem.

A my jsme je trošku potrápily, protože léto v Rumunsku je ještě o kousek žhavější než v rozpáleném Česku. Chtělo to zchlazení na městském koupališti.

Naše přání bylo vyslyšeno a pro nás tím začala jedna velká letní párty na koupališti v Ramnicu Valcha.

Proč párty?

Protože městské koupaliště v Rumunsku není jen místem pro plavání, slunění a polehávaní na dekách. Atmosféra připomíná spíše letní klub s všudypřítomnou obsluhou, která přinese žádaný drink či pochutiny až k lehátku. Žádné deky. A všude zní hudba jako na diskotéce. Je veselo, slunce pálí a my jsme se skutečně cítily jako na velké letní párty. Hostitelé nám předvedli, jak vypadají malé hody, protože číšníci přinášeli zajímavé lahůdku a osvěžení. Atmosféra byla srdečná. Žádný klasicky český povalovací relax u vody. Energie se dala načerpat právě z radujících se lidí všude kolem, z horkého slunce, z výborného občerstvení a stále znějící hudby.

 

Zkrátka – jiný kraj, jiný mrav. Nevím, nakolik by se naše Bajda v takovém provedením Kroměřížanům zamlouvala. Já však musím přiznat, že budu-li mít příležitost Ramnicu Valcha opět někdy v létě navštívit, tuhle nádhernou pestrou letní párty si nenechám ujít!